top of page

Pigments, lava and acrylic on canvas, 
Pigmentit, laava ja akryyli kankaalle
200 x 300 cm, 2015

Inquire for availability >

Tiedustele teoksen saatavuutta >

NoBeautyWithoutBlood_detail3
NoBeautyWithoutBlood_detail4
NoBeautyWithoutBlood_detail1

THERE IS NO BEAUTY WITHOUT BLOOD

The November evening was turning into night as I con- templated the triptych. It was abundant and brilliantly colourful but still lacked something. You need some kind of rough edge – a aw that brings out the beauty. I mixed rose madder (originally in Arabic al-lizari or al’isara which means “squeezed juice”) with black lava to produce the colour of dried blood and I let it ow down the canvas. Now the painting was nished! I 

was so pleased with the outcome that I scrawled the words on the canvas. As I was driving home, I turned on the radio to hear that a large number of people had just been killed by a bomb in the Bataclan nightclub in Paris. I had to stop the car to think about the matter. Yes, the painting had been painted with “blood” at the same time as the bomb exploded. 

Marraskuun ilta oli kääntymässä yöksi, kun katselin kolmiosaista maalaustani, joka oli kukkamaisen runsas ja värikylläinen, mutta siitä puuttui vieläkin jotain. Tarvittiin särmä, tuo rikos, joka tuo kauneuden esille. Sitten mieleeni tunkeutui kumma lause: ”there is no beauty without blood”, ei ole kauneutta ilman verta. Sekoitin alitsariinista (alun perin arabiaa: al-lizari, puristettu mehu) ja mustasta laavasta kuivuneen veren punaisen värin ja annoin sen valua kankaalla. Nyt se oli valmis! Olin lopputulokseen niin tyytyväinen, että riipustin lauseen maalauksen nimeksi. Kun ajelin kotiinpäin, avasin radion ja kuulin, että samaan aikaan Pariisissa minulle tutulla Bataclan-klubilla oli räjäytetty pommi, jossa kuoli valtava määrä ihmisiä. Oli pakko pysäyttää auto, katsoa kelloa ja miettiä. Kyllä, olin maalannut tuon veren samalla hetkellä, kun pommi räjähti. 

bottom of page